OBSERVATORI INTEL·LIGENT

VINYESxCALOR CONTINUA AMB LA UTILITZACIÓ DE LA PODA

Clara Santamaria,

El passat 11 de març van visitar el projecte de VINYESxCALOR dues delegacions que posteriorment van compartir un anàlisi de la situació de la biomassa agrícola a Catalunya i Espanya; una estava integrada pel gerent del Clúster de la Biomassa de Catalunya, Marc Cortina, acompanyat de l’expert en energia produïda per biomassa forestal i agrícola, Albert Casas, que es varen reunir amb el regidor de Medi Ambient, Josep Mª Martí, el coordinador de Projectes Estratègics, Jordi Cuyàs i la tècnica de Medi Ambient, Laura Carbó. Durant la trobada, la delegació penedesenca va insistir en la necessitat que les administracions i entitats del sector valoritzin més la biomassa agrícola, que encara està considerada com de segona. Posteriorment, es va afegir a la trobada una delegació del grup internacional radicat a Espanya, ATHISA, expert en tractament de biomassa per generació energètica, integrat pel seu president, José Luís Alarcón que alhora és el vicepresident del Clúster d’Innovació de Granada, i el responsable de la divisió d’Energia Sostenible, Omar Fernández, acompanyats de la gerent del Clúster del Vi de Catalunya INNOVI, Clara Santamaria,  amb qui van analitzar el futur de la biomassa agrícola al conjunt d’Europa i al nostre territori en particular, acompanyats també pel president de la Cooperativa de La Granada, Joan Pons, que aquesta temporada estan fent la recollida de la poda de la vinya.
Es prohibirà la crema de residus agrícoles al camp i caldrà reutilitzar-los, en un procés d’economia circular, per fer energia.
De la trobada se’n va concloure que en un període relativament curt de temps es prohibirà la crema de residus agrícoles al camp (que emeten més del 90% del CO2 que produeix tot el procés de la vitivinicultura) i caldrà reutilitzar-los, en un procés d’economia circular, per fer energia. Així ho indica ja la darrera comunicació de l’Estat espanyol a la Comissió Europea, on es parla per primera vegada de la utilització dels residus de la vinya i de l’olivera. Això voldrà dir fer un salt important en el projecte d’aprofitament de la poda, per passar a un tractament i utilització a l’engròs, amb l’objectiu a mig termini de ser un element més, junt amb les energies sostenibles de proximitat o a l’engròs (plaques i camps solars, molins,…) que alhora doni continuïtat al sistema quan hi hagi poc sol o poc vent i s’hagin tancat ja les nuclears, tal i com està previst.  De la trobada en va sortir el compromís de continuar amb l’anàlisi del tema durant el mes de maig a la planta que té ATHISA a Socuéllamos.
La crema de residus agrícoles al camp emeten més del 90% del CO2 que produeix tot el procés de la vitivinicultura.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte

Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.

i+Porc | Proyecto facePIG

Modificar cookies